Wearearchitects NijmegenDesign Wearearchitects 
Render by B2BDesign Wearearchitects 
Render by B2BDesign Wearearchitects 
Render by B2BWearearchitects NijmegenDesign Wearearchitects 
Render by B2BDesign Wearearchitects 
Render by B2BDesign Wearearchitects 
Render by B2B

Samen Wonen, CLT woongebouw

WAA heeft een 8 verdiepingen hoog woongebouw ontworpen in CLT. De opgave vroeg om een circulair en energetisch duurzaam gebouw voor de sociale woningmarkt in Nijmegen.  In samenwerking met M3E heeft WAA het bouwtechnisch concept ontwikkeld.  Door deze vroegtijdige samenwerking zijn bouwtechniek en architectuur zorgvuldig geïntegreerd geraakt en versterken ze elkaar, zoals onder andere te zien in de zonering van de appartementen, de inzet van overstekken en de integratie van de installatietechniek in het gevel- en appartementontwerp. Stadsverwarming, een WTW ventilatiesysteem in combinatie met PCM (fase Changing Materials) in de vloer creëren de laagst mogelijke energievraag tegen een zeer acceptabele investering.

Het woonblok is ontworpen om ontmoeting en het samen wonen te faciliteren. Daarom zijn aan het programma van eisen collectieve ruimtes toegevoegd zoals een dakterras, een huiskamer en een leefkeuken om gezamenlijke activiteiten te faciliteren. Ook de routing, bestaande uit galerijen en stijgpunten, is dusdanig uitgelegd dat er gemakkelijk alternatieve routes door het gebouw te nemen zijn. Uitgangspunten voor integrale toegankelijkheid en veiligheid leiden tot brede en overzichtelijke routes in en rondom het gebouw.

Het ontwerp was een inzending voor de prijsvraag uitgeschreven door Volksbelang 1895 en Talis voor Hof van Holland in de Waalsprong in de gemeente Nijmegen. De renderingen zijn gemaakt in samenwerking met Bim2Build. Een volledige uiteenzetting van het ontwerp is hier te vinden: Samen Wonen CLT Woongebouw