Fotografie Frank HanswijkFotografie Frank HanswijkFotografie Frank HanswijkFotografie Frank Hanswijk

Plintheelkunde aan de Nieuwe Binnenweg

Transitie van ING bankfiliaal naar Apollo Tandheelkunde, een samenwerking tussen Zoarchitecten en Wearearchitects

 

De functie van de plint in de stedelijke context stond centraal in deze transitieopgave. De plint is de plek voor ruimtelijke interactie en het beweeggebied voor bezoekers en passanten. Architectuur heeft de opgave de inpassing van het programma en de stedenbouwkundig context te combineren.

Het voormalig ING bankfiliaal aan de Nieuwe Binnenweg kenmerkte zich als een autonome, voornamelijk naar binnen gerichte ruimte. De architectonische mogelijkheden van het originele ontwerp van het pand werden ondermaats benut. Glazen puien waren geblindeerd en het verlaagde plafond weerhield lichttoetreding door bovenlichten boven de luifel.

In het ontwerp vormen vier glazen puien gevangen in hoogglans witte kaders een decor voor de passanten en zijn tevens een signaal aan de Nieuwe Binnenweg van de tandheelkunde die binnen plaatsvindt. Achter de glazen puien bevindt zich één grote en hoge verblijfsruimte. De transparantie, de hoogte en het licht maakt deze ruimte zeer toegankelijk en wordt ervaren als onderdeel van de stedelijke ruimte.

Alle praktijkruimtes worden aan deze ruimte ontsloten, achter de praktijkruimtes bevinden zich de artsenruimtes die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Deze getrapte toegankelijkheid combineert een optimale bedrijfsvoering met het stedenbouwkundig en architectonisch opgave van de plint.

 

Fotografie Frank Hanswijk